Alaska

Ovaj put Vas vodim u hladnije krajeve. Zemlja Eskima, Aleuta, Indijanaca, crnaca i belaca. Zemlja bogata rudama, naftom, prekrivena planinama, lednicima i aktivnim vulkanima, kao i velikim brojem jezera. Poznata je po ribolovu, najčešće na losose i kitove. Kroz istoriju Aljaska je pripadala Rusiji, koja je zbog finansijskih poteškoća prodala Sjedinjenim Američkim Državama.

Aljaska ima površinu od 1.518.775 km², od toga ritovi i močvare pokrivaju 487,787 km² (više od tri miliona jezera, ritova i močvara), a glečerski led 41,440 km² kopna (što čini skoro polovinu svetskih glečera). Od brojnih aktivnih vulkana na Aljasci, na ostrvu Unimak nalazi se vulkan sa najsavršenijom vulkanskom kupom na svetu “Šišaldin”. Aljaska ima i najviši vrh Severne Amerike “Maunt Makinli” visok 6.149 m. Deo Aljaske koji sam ja lično obišla je jugoistočni, klima je umerena okeanska, dosta vlažna ali spada i u najtoplije delove države. Tj skoro jedini deo gde je prosečna najviša dnevna temperatura iznad nule. U julu i avgustu doseže i do 20c. 😀 Iako je Aljaska zemlja SAD-a, stanovnici Rusije i dalje naseljavaju tu zemlju.

Putnik bez moći zapažanja je kao ptica bez krila.

Saadi

U većini gradova možete naći ruske Pravoslavne crkve, prodavnice sa natpisima na ruskom jeziku i slično. Od veroispovesti na Aljasci su prisutne: rimokatolička, pravoslavna, protestantska, jevrejska, mormonska, budistička, hindu, i muslimanska religija. Iako je najnenaseljenija zemlja SAD-a, Aljaska je bogata različitim kulturama, a i jezicima. Oko 89% stanovništva se služi Engleskim jezikom, a koriste se i Španski, azijski, neki indo-evropski, kao i starosedelački jezici. Ukupan broj stanovnika iznosi oko 500 000.

Sama pomisao na Aljasku nas asocira na glečere, pa ću odatle i početi. 🙂

Obilazak glečera je nešto što vas neće ostaviti ravnodušnim. Najčešće se obilaze brodom ili helikopterom. Kruzeri su jedna opcija koju možete izabrati da bi videli ovu lepotu prirode. Sezona kada kruzeri obilaze Aljasku je od maja pa do septembra. Leto je jedini deo godine kada se može uploviti bliže kopnu i Glacier Bay (ledenjačkom zalivu). Glacier Bay je centar velikog Nacionalnog parka Glacier Bay. Udaljen je od grada Juneau oko 160km. Zaliv je površine od 13.290 km², dok je prosečna dubina 240m, a može da dosegne do 430m. Najpoznatiji plimni glečer donedavno je bio Glečer Muir, ali se otopio i danas ne doseže ni do mora. Stoga je Glacier Bay dobio titulu najvećeg glečera, sa širinom od 24km i dubinom od 80km.

Iako je sam obilazak prelep, ja bih vas svakako ohrabrila i da dotaknete tlo glečera. Postoje razne organizacije u više gradova u kojima možete birati u kakvu avanturu želite da se upustite. Ja sam izabrala jednu od tura u malom gradiću Skagway, obilazak glečera helikopterom. U samoj bazi Temsco-a u Skagway-u Vam objašnjavaju pravila i dobijate ormariće u kojima možete ostaviti Vaše stvari. Od opreme dobijate čizme za hodanje po glečeru i štapove za hodanje. Naravno da Vam preporučujem da se slojevito obučete i po mogućnosti udobnu obuću za planinarenje ili slično, nemojte da pratite moj primer. 😀

Tura traje u proseku oko 2h. Pogled iz helikoptera na zaliv i planine prekrivene snegom je očaravajući. Zanimljivo je to što većina otoka u zalivu nemaju ni jedno drvo, a ipak su utočište mnogim morskim pticama koje koriste njihove stene kao zaklon. Vožnja do glečera traje oko 20min, a vreme provedeno na glečeru je oko 40min. Na samom glečeru možete videti njegovu istoriju, sve te godine unazad kojima se smanjivao nivo leda. Taj osećaj koliko smo zaista mali na osnovu prirode će vam pokazati svaka pukotina u tom ledu. Glečer je okružen stenama sa kojih se slivaju mali vodopadi. Led je prekriven česticama prašine-zemlje i šljunkom koji se runi sa stena. Ali baš zbog toga sjaj koji dopire ispod izgleda kao kristali koji se presijavaju na suncu. Pukotine na ledu su predivne nebo plave boje kroz koje teče kristalno čista voda.

Skagway

Što se tiče gradića Skagway, osnovan je 1897.godine. Istorija ovog grada je svakako ostavila traga, zbog čega sam vam je i želela malo približiti. Naziv grada potiče iz Tlingit jezika, od reči shԍagéi, koji bukvalno znači lepa žena. Naziv grada je dobio po nadimku mitske žene Kanagoo koja se pretvorila u kamen i koja prouzrokuje jake vetrove, stvarajući nemirna mora. Kamena formacija Kanagoo je lice planine, koju možete videti iz zaliva Skagway. Skagway ima veoma bogatu istoruju vezanu za rudarstvo. Prvi u otkrivanju ruda su bili kapetan William Moore i njegov sin J. Bernard „Ben“ Moore 1887.godine.

1897 se menja sve dolaskom hiljadama rudara koji su bili spremni da pređu 500 milja do zlatnih polja u Kanadi. Populacija ovog područja je konstantno rasla, sve do 1898.godine, gde Skagway sa 10 000 stanovnika postaje i najveći grad Aljaske. Ali zanimljiva činjenica da te iste godine i najveći grad postaje i grad bez zakona. Kako ga je jedan policajac nazvao “malo bolje od pakla na zemlji”. 1898.godine se gradi i pruga i vazdušni tramvaj dug 14km, a 1900.godine se završava izgradnja škole. Trenutno je Skagway jedan od manjih gradova na Aljasci sa oko 1180 stanovnika.

I kao takav je definitivno dobra destinacija za miran porodični odmor. Ako ste ipak neko ko voli zanimljivosti, pogledajte kalendar dešavanja na sajtu grada https://skagway.com. Železnička pruga (istorijska znamenitost građevinarstva) je odličan izbor za obilazak istorijskih mesta, glečera, klisura i slapova. Pored železničke stanice, na ulazu u grad, nelazi se stara lokomotiva i spomenik koji predstavlja ulogu Tlingit vodiča u “Klondike Gold Rush”1897.god. (zlatnoj žurbi Klondike-a). Ako ste ljubitelji planinarenja, onda Vam svakako preporučujem stazu Chilkoot (najduži svetski muzej na otvorenom) dugu 33km. Staza se proseže od reke Taiya kod grada Dyea, do jezera Bennett u Kanadi (17km u SAD-u i 16km u Kanadi). Ova zanimljiva staza Vam osim dobrog raspoloženja, može doneti i mnoštvo nagrada, kao i druženje sa drugim učesnicima. Detalje o ovom uzbudljivom ali i zahtevnom poduhvatu možete pronaći u centru za planinarenje na Broadway-u (otvorenom od maja do septembra).

Ako ste ipak za neku lakšu varijantu planinarenja, Skagway centar Vam nudi karte za različite staze i vodiče za sve lokalne izlete. Osim planina, ovaj prelepi gradić Vam nudi da obiđete i okolna jezera i potoke. Tako da možete da birate između raftinga na reci Taiya i uživanje na kajaku po jezeru Fraser. Ili jednostavno da se opustite pored jezera Lower Dewey i uživate u netaknutoj prirodi.

Juneau

Drugi veći grad koji sam posetila bio je Juneau, glavni grad Aljaske. Juneau je smešten u podnožju planine Džuno, osnovan je 1880.godine. Grad je jedinstven i po tome što nema puteva koji povezuje grad sa ostatkom države. Sa oko 31 900 stanovnika ga čini drugim najmnogoljudnijim gradom u Aljasci. Kao i Skagway i Juneau ima svoju istoriju rudarstva, kao jedan od većih rudarskih mesta. Zbog svog neravnog terena, grad nema uslova za pravljenje puteva, pa se zbog toga sva roba transportuje brodom ili avionom. Juneau ima manji aerodrom, tako da osim kruzerom imate mogućnost doći i sa putničkim avionom. Smeštaj možete naći u hotelu koji se nalazi u samom centru grada. Iako se čini da je grad mali, možete pronaći puno zanimljivih aktivnosti.

U samoj luci se nalazi žičara ili ti tramvaj koji vas vodi na planinu, odakle imate divan pogled na ceo grad, kanal Gastineau i otok Douglas. Na planini takođe možete da birate više aktivnosti, od različitih staza koje vas vode do vrha Gastineau ili manjih staza u kojima možete uživati u prirodi i svežem vazduhu, takođe možete upoznati sa životinjskim svetom koji je nastanjen u tom delu Aljaske.

Ako ste neko ko voli da se približi prirodi imate u ponudi obilazak Admiralty Island, gde se možete susresti sa smeđim medvedom. Oraganizovane ture gledanja kitova, obilazak glečerskih vrtova i pustolovna prašuma, svetište Svete Terezije, ledenjak Mendenhall i centar za posjetitelje. Od sportova, možete da birate zipline, rafting i po čemu je ovaj grad još poznat,a to je pecanje. Ako ste više za muzeje, možete naći muzej grada Douglasa, muzej miniranja zadnje šanse (posvećen rudarstvu), državni muzej Aljaske (o istoriji). Ili za ljubitelje piva, pivara Alaska, u kojoj možete degustirati lokalna piva izgrađena za vlastiti ukus i piva koja nisu javno dostupna na tržištu.

Juneau je grad koji ima veoma zanimljive lokale u kojima možete uživati degustirajući prvenstveno pivo, pa i ostala pića. Samo bih napomenula da je broj pića koji možete da kupite na jednom mestu ograničen i da za kupovinu pića u prodavnicama vam je potreban važeći dokument sa slikom (ne vezano za to da li imate 21 ili 61 godinu) i ni manje bitna stavka, da se alkohol ne sme konzumirati na ulici. Još jedna lepa priča koja krasi ovaj grad, jeste spomenik ženki koja je dočekivala brodove i pozdravljala putnike koji su dolazili u ovaj grad. Skulptura Patsy Ann je napravljena 50 godina posle njenog susreta sa poslednjim brodom. June Dawson je organizator grupe “prijatelji Patsy Ann”, koji su omogućili da ona i dalje pozdravlja putnike koji svraćaju u ovaj grad. Cilj cele grupe je bio ljubav i harmonija između životinja i ljudi.

Malo van grada se nalazi Ruska Pravoslavna crkva, završena 1894.godine. Crkva je osnovana od strane Tlingit naroda koji su izgradili crkvu u zahvalnost ruskom svešteniku koji je preveo sveto pismo i liturgiju na tlingitski jezik i pružao im službu na lokalnom jeziku. Oni su zatražili od pravoslavnog sveštenika da pređe u Juneau, gde su izgradili ovu jedinstvenu crkvicu. Kao i ova cvrkva tako i kuće koje su građene na ovim područjima imaju posebnu draž. Montažne kuće, koje su uglavnom slične a i prepoznatljive za ove krajeve, građene su uglavnom u brdovitom delu, dok je centar tj ravničarski deo grada ispunjen kafićima, prodavnicama i drugim važnim objektima.

Ketchikan

Jedan malo manji grad od 8 000 stanovnika je Ketchikan. Izvorni narodi bili su Indijanci i Tlingit. Manji ribarski grad, u kome možete videti njegovu istoriju kroz muzeje, naročito muzej Totem Heritage Center. Velikiki gradski muzej posvećen Indijancima i njihovoj kulturnoj osavštini, sakupljenoj po njihovim selima. Grad šarenih raštrkanih kuća po brdima, klasičnim lokalima tog podneblja i nešto što nisam pomenula pre, a što imate u većini gradova na Aljasci, a to su prodavnice kokica. Ali ne bilo kakvih kokica, već sa neverovatno puno ukusa. Uđete u prodavnicu kokica i izgubite se u ukusima. Možete da birate, slane, slatke, ljute, sa ukusima sireva…. Meni svakako najdraže jesu sa ukusom bele čokolade 🙂

Whittier

I jedan manji gradić koji ima zanimljiv nadimak „grad pod jednim krovom“. Whittier je grad od oko 200 stanovnika, a zanimljivi nadimak je dobio jer se svi stanovnici ovoga grada nalaze u jednoj većoj stambenoj zgradi. Dve glavne zgrade koje dominiraju su izgrađene posle drugog svetskog rata. Jedna od njih Begich Towers ima 14 spratova i sadrži 150 stanova. Druga zgrada Buckner je izgrađena 1953. godine, dobila je naziv „grad pod jednim krovom“ ali je ona posle i napuštena. Gradić od par restorana i po koja prodavnica suvenira. Okružen planinama, šumama i manjim vodopadima. Jedini pristup kopnu ima kroz memorialni tunel Anton Anderson.

Aljaska je zemlja koju svakako vredi posetiti. Svi ovi mali gradići sa svojom zanimljivom istorijom vam nude svoje lepote prirode. Duh Aljaske je nešto što definitivno treba da doživite, nešto što se teško opisuje rečima. Usudite se i posetite ove predivne predele. Sva godišnja doba imaju svoju čar, tako da se nemojte zadržavati na opciji leta, jesen i zima svakako Vam donose ono što karakteriše sve zemlje severnog svetla.

Još samo da nagovorim i Zarinu na ovo putovanje, jer ipak su temperature niske. 😉

2 thoughts on “Alaska”

  1. Baš zanimljivo da se govori Španski jezik i tamo. Zapravo me raduje.
    Ali pukotine u ledu,kristalna voda i vodopadi <3
    Još jedan dokaz da je svaki kutak sveta jedinstven na svoj način.
    Hvala vam na tako divnom opisu!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español